11 Aralık 2024

Balık Çeşitleri

ANEMON

ANEMONAnemon Canlısının, duyargalarının üzerinde bulunan çok sayıdaki yakıcı kapsül, kendilerine herhangi bir şey dokunduğu veya sürtündüğü anda hemen açılır ve etkisi çok güçlü olan bir zehir salgılar. Bu, çoğu zaman zehiri alan canlının felç olarak ölmesine sebebiyet verecek kadar güçlü bir sıvıdır.

Anemon Canlılarının etki etmediği canlılar da vardır. Örneğin Anemon balıkları, Anemonların yakıcı kapsüllerinin arasında yaşayabilen nadir canlılardandır. Anemon balıklarının üzerinde bulunan "saydam madde" canlıdaki bu yakıcı kapsülleri durdurabilecek niteliktedir. Anemon'a yaklaşan balık, gövdesini yavaş yavaş Anemonlar'a değdirmeye başlar. Üzerindeki saydam madde sayesinde zehirden çok fazla etkilenmeyen anemon balığının amacı yakıcı kapsüllerin üzerinde patlamasını sağlamaktır. Anemon balığı birkaç denemenin sonunda zehire bağışıklık kazanır ve Anemonun dokunaçlarının arasına yerleşir. Yeni doğan ve Anemonlara karşı hiçbir bağışıklığı bulunmayan balıklar da, diğerlerinin geçtiği aşamalardan tek tek geçer.

Tek bir Anemon, tüm hayatı boyunca Anemon balıklarını tehlikelerden korumak için yeterli olmaktadır. Bu ortaklık balığa peşindeki avcılardan korunma imkanı sağlar. Buna karşılık olarak da Anemonlar, balığın ardında bıraktığı yiyecek parçalarından faydalanır.

BETA (Betta Splendens)

Ana vatanı siyam, Malezya ve Koşenşin'dir.

18 - 32 C* arasında yaşar.

BETA (Betta Splendens)Betanın dişileri,erkeklerine pek benzemez, renkleri daha soluktur. Oldukça sakindirler, Betaların erkekleri buna rağmen bir araya geldiklerinde, öldürünceye kadar dövüşürler. Fakat bir çift Beta, karışık bir akvaryumda oldukça rahat yaşayabilirler
Yumurtlayarak çoğalırlar, yumurtalar, 48 gün içinde çatlar. Yumurtlama bitene kadar erkekle dişi ayrılmalıdır, sonrasında erkek Beta, yavrularını ağzında oluşturduğu kabarcıkla koruyacaktır; bu, yavrular 5 - 6 günlük olana kadar devam eder ki; sonrasında bebekler babadan ayrılmalıdır.

Küçüklüklerinden itibaren yeterince geniş akvaryumlarda beslenen Betalar çok canlı ve sağlıklı olurlar. Yüzgeçlerinin, renklerinin ve hareketlerinin güzelliklerini sonuna kadar gösterirler. Mutsuz kavanoz Betaları ise sarkan yüzgeçleriyle süklüm püklüm bir görüntü sergilerler. Bir akvaryuma konulduklarında bir süre yüzdükten sonra yorulup dibe çökerler. Üretimde de sağlıklı akvaryum Betalarından çok daha iyi sonuç alınır. Yuvayı yapacak, dişiye kur yapacak ve sonra yavrulara bakacak enerjiyi zor (veya hiç) bulamayan kavanoz betaları genellikle üreme sürecinden kısa bir süre sonra ölürler.

Dağılım olarak Afrika ve Amerika olarak yerleşim gösterirler.

Ortak özellikleri diğer balıklardan farklı olarak aile yaşantısı gözlemlenmesidir. Nehir ve göllerde yaşarlar.
Kavgacı ve sert balıklardır, sadece kendi türleriyle bir arada bulundurulmaları önerilir.

26 ortalama ısı derecesinde, PH düzeyleri 7,5-8 düzeyinde bulundurulması gerekir. Daha çok kaya dekorasyonlu akvaryumlar tercih edilmeli, yumurtlama Afrika tiplerinde ağızda kuluçkada tutularak, Amerika kökenlilerde doğrudan yumurtlama olarak yapılır. Yumurtalar ağızda kuluçkada 28-21 günde, doğrudan yumurtlamada 3-4 günde çatlar ve 9.günden sonra yüzmeye başlarlar... Yemlemeleri özeldir, Renklenme ve gelişme açısından özel yemler kullanılmalıdır.

CICHLID (Cichlasoma)

CICHLID (Cichlasoma)Dağılım olarak Afrika ve Amerika olarak yerleşim gösterirler.

Ortak özellikleri diğer balıklardan farklı olarak aile yaşantısı gözlemlenmesidir. Nehir ve göllerde yaşarlar.
Kavgacı ve sert balıklardır, sadece kendi türleriyle bir arada bulundurulmaları önerilir.

26 ortalama ısı derecesinde, PH düzeyleri 7,5-8 düzeyinde bulundurulması gerekir. Daha çok kaya dekorasyonlu akvaryumlar tercih edilmeli, yumurtlama Afrika tiplerinde ağızda kuluçkada tutularak, Amerika kökenlilerde doğrudan yumurtlama olarak yapılır. Yumurtalar ağızda kuluçkada 28-21 günde, doğrudan yumurtlamada 3-4 günde çatlar ve 9. günden sonra yüzmeye başlarlar... Yemlemeleri özeldir, Renklenme ve gelişme açısından özel yemler kullanılmalıdır.

ÇÖPÇÜ (Corydoras)

ÇÖPÇÜ (Corydoras)Dip balığıdır, dişi ve erkek karın-karına çiftleşirler. Fakat ne direk bir döllenme ne içeriden bir döllenme olmaz. Dişi iki yumurtayı anüs yüzgeçleri arasında taşıyarak ya cama ya da sert yapraklı bir bitkiye yapıştırır.
Akvaryumda ısı 26 derecede olmalıdır.

DİSKUS (Discus)

DİSKUS (Discus)Diskus, akvaryum balıkları içerisinde özel bir yere sahiptir. Güzelliği kadar davranış biçimiyle de ilgi çeker.

Amerikan Çiklitlerinden olan Diskus Amazon kökenlidir. Akvaryum dünyasına girmesini takiben çok sayıda varyetesi üretilmiştir.

Diskus, yaşatılması güç ve pahalı bir balık olarak ün yapmıştır. Ancak yıllardır akvaryumlarda üretilen bu balıklar doğadakilere oranla daha kolay yaşatılabilir hale gelmiştir ve üreticilerinin yaygınlaşması nedeniyle artık daha hesaplı fiyatlara bulunabilmektedirler.

Diskusu yaşatabilmek her balık türünde olduğu gibi öncelikle akvaryumdaki biyolojik dengenin oturtulması ve sürdürülmesiyle mümkün olmaktadır. Diskusların pH değeri 7'nin üzerinde ve orta sertlikteki sularda bile rahatlıkla yaşayabildiği kaynaklarca vurgulanmıştır. Pek çok hobici niteliğini araştırmak şartıyla musluk suyunu kullanarak diskus besleyebilir. Suyun aşırı sert olduğu durumlarda, 20 litrelik damacana sulardan düşük sertlik ve pH değerine sahip bir marka seçilerek akvaryuma eklenebilir.

Üretimde ihtiyaç duyulan su özellikleri ise farklıdır ve bu özelliklerin sürekli olarak sağlanabilmesi için yukarıda bahsedilen cihazların kullanımı uygundur.

Diskusun en az su kadar hassas olduğu bir diğer faktör sıcaklıktır. 27-28 derecelik değerlerin altında kolayca strese girerler. Yeni gelen diskusların akvaryuma alışmaları su sıcaklığının 32 derecede tutulmasıyla kolaylaştırılabilir. 34-35 derecelik sıcaklıklara çıkıldığında diskuslarda sık görülen parazit türlerin bir kısmından hiçbir ilaç kullanmaksızın kurtulabilirsiniz.

GURAMI

GURAMISumatra kökenli balıklardır. Gümüşi, kırmızının tonları renkleri ve zarif biçimiyle göz okşayıcıdır.

Güçlü bir balık olup fazlaca sert davranışlar göstermez. 24-30 derece en uygun ısılardır. Yumurtlayarak ürerler, diğer tropikal balıklarla uyumlu olarak yaşarlar.

JAPON BALIĞI (Carassius Auratus)

JAPON BALIĞI (Carassius Auratus)Sırt, karın ve göğüs yüzgeçleri kuyruk yüzgeci gibi son derece gelişmiştir. Duyarlı ve nazik balıklardır, karma akvaryumlar pek tavsiye edilmez.
18-22 derece ideal ısıdır, ısıtılmayan akvaryumlarda da yaşayabilirler. Bol oksijen,geniş bir akvaryum tavsiye edilir. Canlı yemleme gelişmelerini kolaylaştırır, yumurtlayarak ürerler.

KILIÇ (Xiphophorus Helleri)

KILIÇ (Xiphophorus Helleri)Erkeği dişisinden daha canlı ve ince görünümlüdür. Bir akvaryuma bir taneden fazla erkek koymamak gerekir.
20-30 derecede rahatlıkla yaşarlar.
Akvaryumu renklendiren güzellikte balıklardır. Genellikle doğurgan balıklar olup, verdikleri yavru sayısı türden türe değişir. Canlı yemle beslenen balıklar tüm türlerde olduğu gibi daha doğurgan olurlar.

LEPİSTES (Poecilia Reticulata)

LEPİSTES (Poecilia Reticulata)Lepistes yeni başlayandan tecrübeliye kadar her düzeyden akvaryum meraklısının besleyebileceği bir balıktır.

Sayısız renk kombinasyonuna sahip olabilirler. Çeşitliliğin bu denli çok olması akvaryumların rengarenk görünmesini sağlar. Alman, Kobra, Mavi lepistes gibi çok bilindik varyetelerin yanısıra kılıçkuyruklu lepistes gibi çok özel varyetelere de rastlanabilir.

Değişik su koşullarına adapte olabilen bir balıktır. Geniş bir sıcaklık aralığında beslenebilir. Pek çok kişi 26 derecelik sıcaklığın bu balıklar için şart olduğunu düşünür. Gerçekte bu derecenin altındaki sıcaklıklarda da gayet sağlıklı şekilde yaşamlarını sürdürebilirler. 20 derecenin altında gelişimleri yavaşlar. Su değişimleri aksatılsa bile fazla bir sorun yaşanmaz. Yükselen nitrattan bile pek etkilenmezler. Nitrat değerlerinde çok aşırı yükselmeler olduğunda kuyruk ve yüzgeçlerde mantar benzeri görünüm ve erimeler yaşanabilir. Bu tablo, yavaş ilerleyişi ve ilaca cevap vermeyişi ile mantar hastalığından ayırdedilebilir.

Pul yemler, granül yemler, canlı yemler... Tüm yemleri nazlanmadan tüketirler. Kaliteli, bitkisel katkılı pul yemlerin bu balıkların gelişiminde ve renklenmesinde büyük fayda sağlar. Haftada 3-4 öğün canlı yem verilmesi faydalıdır. Artemia larvaları hem yavru hem de erişkin lepistesler için eşsiz bir yemdir.

Yüksek üreme potansiyeline sahiptirler. Yavrular hızla gelişir ve üreme çağına ulaşırlar. Üretimlerinde yavruluk kullanılabilir ancak bitkili akvaryumda serbest doğum yapılması dişi balığın yıpranmasını önler. Doğum sonrası kondüsyon kazandırıcı yemleme yapılmazsa birkaç doğum sonrası dişiler kamburlaşır ve ölürler.

Karma canlı doğuran akvaryumlarında beslenebilirler. Akvaryumda bol bitki bulunması, kılıçkuyruk gibi türlerin lepisteslerin kuyruklarına vurmasını engeller.

Bu balıkları besleyen her hobici beyaz benek ve mantar hastalığı hakkında bilgi sahibi olmalı ve gerekli ilaçları bulundurmalıdır. Akvaryuma çok az miktarda iyotsuz tuz eklenmesi bile hastalık riskini belirgin biçimde azaltır.

MELEK (Pterophyllum Scalare)

MELEK (Pterophyllum Scalare)Disk biçimindeki zarif gövdesini süsleyen görkemli yüzgeçleriyle akvaryumumuzu süsleyen gösterişli balıklardır.
Bir yumurtlamada 500-1000 civarında yumurta dökerler.
Amazon kökenli olan bu balıklar,diğer sakin karakterli balıklarla birlikte fazla kalabalık olmayan akvaryumlarda rahatlıkla yasayabilirler.
Yüksek ısıyı severler, yem konusunda kaprislidirler kuru yemlerin çok kaliteli olmayanları onları kolayca kabız yapabilir.

NEON (Paracheirodon Axelrodi)

NEON (Paracheirodon Axelrodi)Venezuella, Kolombiya, Batı Brazilya kökenlidir.
Karma akvaryumlar için uygun barışçıl bir türdür. En az 8'li guruplar halinde beslenmeleri gerekir.
Taze suya, klora ve diğer kimyasal maddelere karşı hassastırlar; ilaçların dikkatli kullanılması gerekir. Bu türü yeni kurulan akvaryumlara koymadan önce, Rasbora veya Lepistes gibi daha dayanıklı türlerle başlayarak suyun 1-2 ay biyolojik olarak olgunlaşmasını beklemek gerekir. İyi şartlarda yaşatıdıklarında 10 yıl kadar yaşayabilirler.

PLATY (Xiphophorus Maculatus)

PLATY (Xiphophorus Maculatus)Canlı doğuran akvaryumlarında sıklıkla rastlanan bu balıkların anavatanı Meksika ve Guatemala bölgeleridir. Isı değişiklerinden kolayca etkilenir; ideal ısısı, 24 derecedir.
Erkek,dişilerden daha canlı ve renkli, daha ince gövdelidir.
Ara sıra az oranda yemleme, gelişmelerinde ilerleme sağlar. Akvaryum iyi filtrelendirilmeli, su berrak olmalıdır.

Taklacı Güvercin
Akvaryum balıkları, balık çeşitleri, akvaryumda beslediğiniz balıklara ait bilgi ve dökümanlar yer almaktadır.

Akvaryum Balıkları - Balık Çeşitleri

Taklacı GüvercinTaklacı Güvercin

İletişim Gizlilik Politikası
Copyright © 2005 Erenet.NET
Güvercinler Sitesi Sayfa Tasarım ve Programlama: Erenet.info